Ingyenes térképek - Google Maps

Ha térképet, utcát keresünk az interneten valószínűleg nem okoz gondot, hiszen tele van az web az ingyenes keresők tömegével.
A tömegből jól kiemelkedik a Google ingyenes térképes szolgáltatása a Google Maps ami néhány éves fejlesztés alatt óriási fejlődésen ment át.

Google maps

Már a kezdetekben is látható volt, hogy egy rendkívül populáris, széles közönségnek szánt térkép kerekedik ki az alkalmazásból, egyszerűség, gyors navigáció jellemezte.

A Google Maps nyílt API-jának köszönhetően egyszerűen beszúrható saját weboldalba, illetve készíthetünk belőle egyedi ún. mashupot (gyúrmányt) két vagy több adatbázis összeépítésével, így értékes, bár sokszor csak érdekes térképgyúrmányhoz juthatunk. Hazai és külföldi  mashup példákat Google Maps Kalauzon láthatunk.

A Google Maps alapszolgáltatása a "sima" utca szintű térkép, valamint a nagyfelbontású műholdas térkép, és a domborzati térkép.

 

A honlapon saját térképet is készíthetünk pontok, vonalak, feliratok beszúrásával. A szolgáltatás használatához regisztrálni kell, illetve ha már van pl. gmail hozzáférésünk, akkor azzal be kell jelentkezni.

Saját térképet készíthetünk

 

Új fejlesztésük a Magyarországon is használható az útvonaltervező, illetve pl.  egy csomó amerikai és néhány európai nagyváros utcáit bemutató virtuális utcakép a Street View.

További ingyenes térkép és útvonaltervező alkalmazásokat találunk a Térkép Kalauz online térképes portálon. Online térképek magyar és európai városokról, európai országok interaktív térképei.

2011 év közepétől Budapesti Közlekedési Vállalat vonalai és járataira a Google Maps térképébe ágyazott tervezővel készíthetünk optimális útvonaltervet.

További információk az alábbi ingyenes térkép gyűjteményes oldalon:  BKV útvonaltervező.