Power Point bemutató helyett itt az új interaktív prezentáció: a Prezi

A prezentáció ma jól berögzötten hagyományosan egyet jelent az egymás után következő diákkal, a Power Pointtal. Ezzel szakít a Prezi! Ez az újszerű flash alapú eszköz a hagyományos prezentációs eszközök helyére kíván lépni a dinamikus, mozgalmas látásmódjával. A Prezi könnyen kezelhető, kreatív megoldást nyújt előadóknak, tanároknak...

Új webes prezentáció készítő

Prezi - a prezentációs szoftverek legújabb tagja

www.prezi.com

Csak néhány hónapja - 2009. április 5-től - ismerhettük meg a Prezit, de abban máris biztosak lehetünk, hogy nagy jövő előtt álló szoftverrel van dolgunk. Az új prezentációs szoftver több szempont okán is megkedveltetheti magát a felhasználóval.

Kezdjük rögtön a szubjektív elemmel. A  Prezi fejlesztői magyarok: Somlai-Fischer Szabolcs és Halacsy Péter, ahogy magukat aposztrofálják "egy világklasszis dizájner és egy igen jó számítástechnikus" Naumann János méltó utódainak bizonyultak. A jelenlegi fejlesztéseket cégük - a Kitchen Budapest, a Magyar Telekom illetve a Sunstone Capital támogatásával működő - nyolc fős Zui Labs végzi.

A Prezi honlapja

 

De természetesen a termék hazai származása önmagában nem jelent garanciát a sikerre. A termék igazi sikere abban a forradalmi újításban rejlik, ami többek szerint a PowerPoint korszakának végét is jelentheti a prezentációs szoftverek piacán. A termék legfőbb ujdonsága, hogy a slide alapú prezentációt egy non-lineáris, flash-alapú szoftverrel váltották fel. A Preziben nincsen dia, lap, szövegoldal, a szerkeszthető felület tetszőlegesen zoomolható, forgatható, áthelyezhető, egymással összevonható, majd ismét szétválasztható.

Szintén forradalmi újítás a "ptah" (útvonal) funkció, mely lényege, hogy a prezentáció előzőleg megszerkesztett elemeit egy sorrendbe - a bemutatás időrendi sorrendjébe - rendezi, mely sorrend természetesen szükség szerint a későbbiekben változtatható.

Felhasználóbarát felület

A prezi újszerű menüjeA Prezi felülete felhasználóbarát, a néhány alapvető utasítás könnyen elsajátítható, alkalmazásuk szinte gyerekjáték - bár egyesek szerint akik a PowerPointhoz szoktak, nehezebben fognak átállni, pont a merőben új megoldások miatt.

Buborékmenü

Szót kell ejteni az egyedi dizájnról is. A felület egyik jellegzetessége a "buborékmenü" ahol a fő- és almenüpontok különböző méretű, egymáshoz kapcsolódó kör alakú foltok halmazaként jelennek meg. Másik jellegzetes látványelem a "transzformációs zebra" nevet kapta, és a látványelemek manipulációjának fő eszköz. Ez tulajdonképpen egy három db. csíkos koncentrikus körből álló virtulás "gomb", ahol a középső (függőleges csíkozású) kör az elem mozgatását teszi lehetővé, a középső (vízszintes csíkozású) körrel zoomolni lehet, a külső (sugárirányban csíkozott) kör pedig az elem elforgatásában jut szerephez.

Ingyenes online alkalmazás a sokrétű fizetős verzió mellett

A Prezi mint internetes szolgáltatás létezik, tehát nem kell a programot telepíteni, elég csak regisztrálni, és a szolgáltatás bármikor és bárhol elérhetővé válik - pesze ott ahol van internet. A szolgáltatásnak három hozzáférési szintje van. Az ingyenes "Free" csomag 100 MB tárhelyet biztosít, és a Prezi logója kötelezően szerepel a prezentáción. Az "Enjoy" 500 MB tárhelyet biztosít - évi 39 vagy háromhavi 16 Euróért - és a Prezi logó eltávolítható. A legdrágább "Pro" csomag - évi 119 vagy háromhavi 39 Euróért - már titkosítás illetve kapcsolat nélküli munkát is lehetővé tesz. Az internetes kapcsolatból adódik, hogy a regisztrált felhasználók láthatják és csoportosíthatják a megosztott prezentációkat, valamint magukat a felhasználókat is.

Korlátozott stílusbeli megjelenés

A Prezi jelenleg csak nyolc stíluscsomagal áll az érdeklődők rendelkezésére, és sem a színeket, sem a betüstílust nem lehet változtatni. De ez nem marad így, a további fejlesztések egyik iránya itt is a lehetőségek szélesítése. A fejlesztések másik iránya a You-Tube és a Flikr fájljainak integrációja lesz.